Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

30.04.2024 20:01 | Tisková zpráva

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda SPD

Prosazujeme zrušení ministerských postů pro evropské záležitosti, pro vědu i pro legislativu. Ministerstva nemají být zbytečné pašalíky pro představitele pětikoalice.

Hnutí SPD považuje odchod ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP09) z vlády za logické vyústění její dlouhodobé nečinnosti a nevýraznosti i jako projev hluboké personální nouze její mateřské strany TOP 09.

Od vzniku Fialovy vlády konzistentně říkáme, že tato funkce, stejně tak jako pozice ministra pro evropské záležitosti i post ministra-předsedy Legislativní rady vlády, jsou naprosto zbytečné a drahé trafiky zřízené pouze za účelem toho, aby byly uspokojeny mocenské zájmy všech pěti stran vládní koalice.

Tyto pozice nemají mít ministerský statut a úřady, které jsou s nimi spojené (a do velké míry pouze kvůli nim uměle vytvořené), nemají mít charakter ministerstev. I dle tzv. kompetenčního zákona mají být oblasti vědy a výzkumu součástí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Právě tam by také měla být tato agenda znovu zařazena a měl by jí řídit nestranický odborník - manažer s dlouhodobými zkušenostmi v těchto oborech. Její vládní pozice i s veškerým příslušenstvím má být podle nás zrušena.

Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy s reálnou a logickou agendou a věcnou náplní, nikoli zbytečné pašalíky pro představitele pětikoaličních vládních stran, které pouze zatěžují státní rozpočet.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

21:10 Dostál (Stačilo!): I když je před volbami, nemusíme chovat v TV jako opičky a křičet na sebe

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.